top of page

5 redenen om te groeien


1. Toekomst

Als je bedrijf groeit heb je meer zekerheid voor de toekomst, want jouw bedrijf moet voor jou zorgen. Misschien heb je er niet zo over nagedacht toen je startte, maar zoals een werkgever voor zijn personeel zorgt zo moet jouw bedrijf voor jou zorgen.

Jij steekt tijd en energie in je bedrijf, je neemt risico’s en dat moet beloond worden! Als je geen salaris kunt halen uit je bedrijf dan zijn er 2 opties: er komt te weinig binnen, of er gaat te veel uit.


Als je werkt met Profit First kun je ervoor zorgen dat er altijd salaris is voor jou. Misschien is het in de startfase nog niet een volledig salaris, maar als je direct begint met een x percentage opzij te zetten voor jouw salaris zal je je bedrijf effectiever draaien waardoor het voor jou gaat zorgen. Als je bedrijf voor jou gaat zorgen dan is het klaar voor de toekomst. Jij hebt je salaris, jij wordt beloond, jij kan privé jouw aandeel hebben in de huishoudpot, jij bent letterlijk een zelfstandig ondernemer!


Meer weten of Profit First? Klik hier: meer over Profit First of download de eerste hoofdstukken uit het boek.


2. Persoonlijke ontwikkeling

Als je werkt voor een baas heb je een bepaalde functie. Je doet zo nu en dan cursussen en meestal blijft je functie beperkt tot een bepaald werkgebied. Als ondernemer moet je van vele markten thuis zijn. Van administratie, marketing & sales, netwerken en noem het maar op. Je leert, je onderzoekt, je schakelt hulp in en je groeit. Door jezelf te blijven ontwikkelen in je vakgebied maar zeker ook op persoonlijk gebied groeit je bedrijf en groei jij als ondernemer. Groei die ervoor zorgt dat jij de expert bent in wat je doet, goede klanten aantrekt en meer mogelijkheden creëert.


Persoonlijke ontwikkeling kost over het algemeen geld, of ik durf gerust te zeggen: het is een investering (in jezelf). Als je vooraf bepaald welke scholing, cursussen of coaching je wil gaan volgen kun je daar naartoe werken. Je kan bijvoorbeeld een x percentage van je ontvangsten opzijzetten voor dit doel. Zet dit geld volgens de Profit First methode op een aparte rekening en je zal ook niet in de verleiding komen om het geld uit te geven aan andere zaken. Op deze manier spaar je voor jouw ontwikkeling en zit niks jouw groei in de weg.


3. Winst

Als je bedrijf groeit dan komt er over het algemeen meer geld binnen. Als er meer geld binnenkomt wil dit niet zeggen dat er ook meer winst overblijft! Dit is een probleem dat ik bij veel ondernemers zie. Ze starten, gaan groeien, en de kosten groeien in hetzelfde tempo mee met de omzet.


Dat wil je natuurlijk niet! Groeien moet meer winst betekenen. Hoe pak je dat dan aan?

Zorg ervoor dat je een x percentage van je ontvangsten opzijzet voor je kosten. Dit geld staat ook op een aparte rekening en alleen dit geld is bedoeld voor je kosten. Je moet dus zorgvuldig omgaan met je bedrijf en je moet keuzes maken, op deze manier voorkom je dat je kosten maar blijven toenemen.


Moet je grotere investeringen doen omdat je gaat werken met een team, nieuwe software of omdat je een nieuwe website nodig hebt? Dan kan het verstandig zijn om naast je kosten ook een buffer aan te leggen voor grotere investeringen. Doordat je steeds een x percentage opzijzet bouw je langzaam een potje op en komen de investeringen niet in 1x volledig op je bord terecht.


4. Rendement

Om te kunnen groeien moet je vaak investeren. In persoonlijke ontwikkeling, in software, een website, een team en noem het maar op. Die investeringen moeten zich terugverdienen als je bedrijf gaat groeien, en als je groeit leveren deze investeringen ook nog eens meer op! Als jij gaat investeren, dan moet je jezelf afvragen: “Kan ik dit terug verdienen, en op welke termijn kan ik dit terug verdienen?”


Door hier vooraf over na te denken kun je daar ook een winstplan voor maken.

Voorbeeld: ik investeer in een website van € xxx, hiermee bereik ik meer potentiële klanten, waardoor de verkopen toenemen, waardoor ik meer winst kan maken. Daarnaast is mijn website direct een portaal geworden voor mijn huidige klanten, waardoor zij een betere klantbeleving hebben, processen efficiënter worden en de samenwerking beter verloopt.


Zelf zet ik een x percentage van mijn ontvangsten opzij voor toekomstige investeringen. Ieder jaar tussen oktober en december maak ik een winstplan voor het komende jaar. Ik weet dan wat ik wil bereiken en wat daarvoor nodig is. Ik weet dan ook direct waar ik in wil investeren. Door daar op voorhand over na te denken en geldstromen te plannen weet ik zeker dat mijn groei op dit vlak niet geremd zal worden.


5. Onafhankelijkheid

Je bedrijf laten groeien, je bedrijf voor jou laten werken, je eigen spelregels, alles op jouw manier: onafhankelijk ondernemen. Wie wil dat nou niet?


Over het algemeen hebben we bedrijven die afhankelijk van ons zijn, zodra je er niet bent valt (bijna) alles stil. Wat als je nu een bedrijf kan creëren dat onafhankelijk is van jou? Een bedrijf dat altijd doordraait, ook als je er niet bent?


Dan maak je je bedrijf Clockwork: een geoliede machine. Je kijkt naar workflow en taakverdeling, draaiend op een efficiënt team met optimale systemen en processen, met betere resultaten en minder kosten. Redenen genoeg om te gaan groeien!


Het resultaat van groeien

  • zekerheid voor de toekomst

  • zakelijke en persoonlijke ontwikkeling

  • meer winst

  • hoger rendement uit je investeringen

  • onafhankelijk ondernemen

De impact van groei moet je niet onderschatten en kun je beter (voor zover mogelijk) plannen. Groeien gaat gepaard met keuzes, pijn, vallen en opstaan, onzekerheid en tegenslagen, maar als je niet groeit weet je zeker dat je niet groter zal worden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw plannen!

Wil je hulp met groeien? Download dan hier alvast 3 stappen voor meer financiële rust.Ilona Dieleman

Flex Your Profit

www.flexyourprofit.nl

131 weergaven
Ontwerp zonder titel.png
bottom of page