top of page

Kosten stijgen, wat doet dit financieel met jouw bedrijf?

Wat is alles duur! Je kan het nieuws niet zien zonder melding over prijzen die omhoog schieten en een torenhoge inflatie. Na de eerste berichten eind vorig jaar over stijgende gas- en energieprijzen volgen andere kosten zich nu in rap tempo op. In januari 2022 betaalde je gemiddeld 7,6% meer dan het jaar ervoor.


Brandstof, kleding, boodschappen; noem het maar op. Ons privé leven is flink duurder geworden. Daar blijft het natuurlijk niet bij. Zakelijk stijgen de kosten ook.

Ook hier zijn het vooral de tankkosten en energiekosten die er in hakken, maar ook andere huisvestingskosten. Afgelopen week sprak ik nog een ondernemer wiens huur met 5% was verhoogd. Met een maandelijks huurbedrag van € 650,- is dit op jaarbasis toch al bijna € 400!


Wat me vooral opvalt is dat er door velen niet naar gehandeld wordt. Dat de prijzen van jouw zakelijke en privé kosten stijgen is een feit, en dat is niet leuk, maar dit is wel wat het is. Nu kan je 3 dingen doen:


1. Je kop in het zand steken en hopen dat het meevalt.

2. In de stress schieten en afwachten.

3. Zorgen voor inzicht en de juiste actie uitzetten.


Het zal duidelijk zijn dat optie 1 niet gaat meevallen. Sterker nog, als je niet in actie komt kan het wel eens vies tegen vallen.


Optie 2: afwachten, heeft ook niet mijn voorkeur. Waar wacht je dan op? Op het moment dat de prijzen weer omlaag gaan? Op een compensatie? Of ga je harder werken tegen hetzelfde tarief om de hogere kosten te dekken?


Ga voor optie 3! Onderneem actie en het liefst vandaag nog met behulp van de volgende stappen:

- Breng in kaart wat je vaste kosten zijn. Hoeveel hoger zijn deze in vergelijking met het voorgaande jaar? Wat doet dit met je maandlasten? Mocht je bijvoorbeeld je buffer hier op aanpassen?


- Breng in kaart wat je variabele kosten zijn. Hoeveel hoger zijn deze en wat zijn de alternatieven? Kan je slimmer inkopen? Kan je onderhandelen? Soms krijg je korting bij afname van grotere aantallen of probeer te onderhandelen. Moet je al deze kosten maken? Door dit op voorhand in kaart te brengen weet je ook globaal wat dit doet met jouw financiële plannen voor dit jaar.


- Hoe zit het met jouw prijzen? Moet je ook verhogen i.v.m stijgende kosten? Het is mijn advies je prijzen sowieso jaarlijks met een index te verhogen. Heb je te maken met inkoop van goederen dan is het altijd goed de marges goed te bewaken en hier altijd direct op te anticiperen.


Maak met behulp van deze stappen een (winst)plan. Breng in kaart of er genoeg boekhoudkundige winst overblijft (omzet - kosten = winst) in je bedrijf. Daarna reken je verder, want van de boekhoudkundige winst moet je de belastingdienst en jouw salaris (inclusief arbeidsongeschiktheid en pensioen) nog betalen. Blijft er daarna nog échte winst over? Dan heeft jouw bedrijf voldoende financieel fundament om op verder te bouwen? Blijft er geen echte winst over? Dan zijn er nog een paar opties om je (winst)plan te herzien:


- Verlaag je salaris. Vraag je wel af of je dat wil, werken voor minder?

- Verlaag je kosten. Wat zijn de opties en wat doet dit met je plan?

- Omzet verhogen. Dit kan door prijsaanpassingen of juist de aantallen te verhogen.


We komen niet onder stijgende prijzen uit, maar je kan wel de juiste actie ondernemen om de financiële schade te beperken. Heb je hiervoor hulp nodig? Schakel dan altijd een expert in die samen met jou een plan uitwerkt en zorgt voor overzicht en inzicht. En misschien nog wel belangrijker: blijft sturen op het uiteindelijk doel, een financieel gezond bedrijf.


Hulp nodig? Ik heb een handige zzp-calculator die dit voor je berekent. https://flexyourprofit.nl/trainingen/online-zzp-calculator-met-quick-scan/112 weergaven
Ontwerp zonder titel.png
bottom of page